materiale înspre cunoaștere

ARTICOLE, CĂRȚI, ÎNREGISTRĂRI, FOTOGRAFII

„Canapeaua galbenă”, seria ATFCT care abordează din perspectiva psihologiei și psihoterapiei - a cercetării și științei - fenomene umane de interes general. 

 

 

Primul episod, intitulat „În izolare”, prezintă efectele izolării asupra oamenilor, însă și posibile soluții pentru a ușura această perioadă de „distanțare socială”.

Kyriaki Polychroni

Cum ați descrie o relație dinamică între parteneri și în familie?

Cea mai importantă bază pentru o relație sănătoasă, dinamică, este sentimentul că există o conexiune emoțională sigură. Aceste teren stabil hrănește acceptarea reciprocă, înțelegerea și munca în echipă. Întărește legătura noastră cu ceilalți și ne crește simpatia prin încurajarea compasiunii și reducerea agresivității. Astfel, partenerii și membrii familiei au experiența unei încrederi mai mari, precum și a unei bunăstări fizice și emoționale superioare.

Interviu cu Alina Zamosteanu, conf. dr., psihoterapeut, presedintele ATFCT, live la Digi24, emisiunea Vocile Banatului.

„Am vorbit la Vocile Banatului despre terapia familială şi de cuplu, despre noi abordări şi despre cum îi poate ajuta psihologul, psihoterapeutul, pe cei aflaţi în impas, dar şi despre problemele familiilor moderne de astăzi. În direct în platoul Digi24 s-a aflat Alina Zamoşteanu, psihoterapeut, preşedintele Asociaţiei de Terapie Familială şi de Cuplu Timişoara, o asociaţie care încearcă să se deschidă către publicul larg printr-o serie de conferinţe cu participare liberă, care vor debuta în 24 februarie şi la care sunt invitaţi specialişti de marcă.”

 

www.digi24.ro

Întrucât în societatea actuală dificultățile pe care le întâlnim la nivel individual, la nivelul cuplului sau la nivelul familiei sunt expresia unei autonomii înțelese în termeni de individualism, Asociația de Terapie Familială și de Cuplu Timișoara (ATFCT) a inițiat seria conferințelor „Conexiuni umane”, deschise publicului larg și specialiștilor, care abordează diferite teme de interes general din perspectivă psihoterapeutică privitor la relaționarea la nivel sistemic – cuplu, familie, comunitate – și susținute de specialiști de renume mondial.

 

Pasiune, dragoste intimă și deconectare în relațiile de cuplu
dr. Sara Iwanir

Timișoara, 9 iunie 2017

O perioadă lungă de timp, psihoterapia s-a axat numai pe tratarea pacientului, fără a lua în considerare familia din care acesta provine. În anii 1950 au apărut unele curente care au început să implice familia în cauzalitatea unor aspecte psihopatologice şi au început să îi acorde un loc important în terapie. Dezvoltarea Terapiei Sistemice Familiale este legată de cercetările asupra schizofreniei, mai precis asupra comunicării în familiile schizofrenilor, cercetări coordonate la Institutul de la Palo Alto de către Gregory Bateson. În 1956, acesta elaborează o teorie privind cauzalitatea schizofreniei, numită teoria „dublei legături”.

„Dubla legătură” reprezintă o tulburare de comunicare, care apare între două persoane aflate în relaţii complementare, presupune două mesaje contradictorii, emise de persoana aflată în poziţie superioară, iar persoana aflată în poziţie inferioară este incapabilă să surmonteze paradoxul. Prin urmare, schizofrenia apare ca o posibilă soluţie la această problemă. 

Sursă
Zamoșteanu, A.O. (2008). Abordări psihoterapeutice. Elemente introductive. Editura Eurobit. Timișoara

 

În fiecare luni, ora 21, în perioada 28.08-13.11.2017, ATFCT a realizat în parteneriat cu Sud Vest TV 12 ediții a emisiunii transmisă în direct „Psihologi și psihoterapie”.

De-a lungul edițiilor emisiunii, moderatorii Alina Zamoșteanu și Daniel Muranyi, membri fondatori ai ATFCT, ambii psihologi, psihoterapeuți și cadre didactice universitare, abordează din perspectiva psihoterapiei, alături de invitații lor, aspecte întâlnite în viața cotidiană – de la educarea copiilor la dragostea și infidelitatea în cuplu, situații de criză familială, etape de dezvoltare, alegerea psihoterapeutului și multe altele.

Emisiunea nu și-a propus oferirea de ofere soluții individualizate pentru rezolvarea aspectelor amintite anterior. Mai degrabă aceasta a luat naștere ca un răspuns la dorința moderatorilor de a oferi o perspectivă psihologică și psihoterapeutică asupra situațiilor problematice din viața individuală, de cuplu sau de familie, perspectivă care, implicit, să ducă la dezvoltarea unor alte atitudini ce permit îmbunătățirea acestor situații chiar de către persoanele implicate. Astfel, această emisiune nu se dorește și nici nu poate fi un înlocuitor al demersului psihoterapeutic specializat.