Scopul acestui atelier este de a evoca experiențele personale ale participanților în diferite situații referitoare la fazele terapiei cuplurilor. Șase exerciții vor fi oferite în mod predominant analogic, pornind de la întrebarea despre imaginile pozitive ale participanților asupra relației cuplurilor, apoi chestionând credințele programate în familia de origine, reflectând și trecând la dezvoltarea conștiinței de sine și relaționale.
A doua parte a atelierului va fi axată pe dezvoltarea și observarea dinamicii cuplurilor „aici și acum” și exprimarea ei într-o formă metaforică. Participanții vor fi implicați în propria genogramă emoțională pentru a evidenția și a exprima unele dintre experiențele lor emoționale. Vom lucra împreună pentru a reflecta asupra deschiderii de noi posibilități în terapia cuplurilor. Discuția în încheiere va pune accentul pe chestionarea participanților cu privire la ceea ce ar putea aceștia aduce în activitatea lor și în supervizare după participarea la acest atelier.
Nevena Calovska Herzog, MD, PhD, ECP, psihiatru și terapeut sistemic de familie, profesor la Universitatea Singidinum, Belgrad, fondator al Asociației Terapeuților Sistemici din Belgrad, care este un centru de formare în terapia familială sistemică. Este membru activ în Asociația Europeană pentru Terapia Familială, EFTA, în calitate de Secretar General. În cadrul Asociației Europene pentru Psihoterapie, EAP, lucrează ca ofițer de relații externe. Dr. Calovska este, de asemenea, membru expert și membru permanent al Comitetului de Acreditare a Instruirii, TAC al EAP, fiind responsabil de sprijinirea și promovarea institutelor de formare în psihoterapie. A publicat peste 80 de articole și capitole profesionale. Activând în practică privată, formare și supervizare, interesele sale principale sunt furnizarea și dezvoltarea de practici eficace și eficiente de înaltă calitate și schimbul de idei și experiențe în rândul colegilor.
Umberta Telfener, psiholog clinician cu diplomă în filosofie și una în psihologie, a fost profesor adjunct la cursul de doctorat în Psihologia Sănătății a Universității La Sapienza din Roma până în 2017. A lucrat timp de zece ani într-un centru de sănătate publică, activează în practica privată din 1980 și supraveghează activitatea profesioniștilor și a grupurilor, atât în cadru privat, cât și public. Profesor al Școlii de Terapie Familială Milano (Boscolo & Cecchin), a editat multe cărți și articole.
Acest atelier face parte din evenimentele științifice organizate pentru speciliști în cadrul pre-conferinței EFTA-TIC, Meeting of Trainers 2018 ce se desfășoară la Timișoara în perioada 28-30 septembrie sub tutela Europeean Family Therapy Association - Training Institutes Chamber și organizarea ATFCT.